субота, 4 лютого 2012 р.

Через що може випасти імплантат і в чому полягають гарантійні зобов'язання

Через що може випасти імплантат і в чому полягають гарантійні зобов'язання?


Як би не був великий відсоток приживлюваності імплантатів (я вже писав, що у нас в клініці він більше 99 відсотків, наприклад) завжди є ризик того, що імплантат не приживеться. Нехай 1 відсоток, нехай 0,7 відсотка, але він є. У яких випадках імплантат може не прижитися? Випадки діляться на два види: через недотримання технології установки і станом здоров'я пацієнта.

Недотримання технологій може бути як умисне, так і ненавмисне. Наприклад, відсутність спеціальної машинки, яка дозволяє контролювати кількість обертів і силу обертання, на мій погляд, є умисним порушенням технології. На сьогоднішній день не можна дозволяти ставити імплантати «на око». На цю тему є чіткі вказівки виробників, які повинні виконуватися. Використання старих тупих фрез, відсутність повного комплекту таких фрез, погана стерилізація, відсутність адекватного охолодження фрези - все це порушення технології, яких не повинно бути ні в якому разі. До ненавмисним порушень можна віднести всякі непередбачені обставини.


У медицині взагалі не може бути гарантій результату, як я вже неодноразово писав у статтях, у медицині може бути лише гарантія дотримання стандарту виконання процедур. Приміром, зламло людина дві руки, одна зрослася через три тижні назавжди, а у другої чомусь зрослося криво або не зрослося взагалі. Пацієнт той же самий, умови начебто ті ж, лікар той же. А ось одна зрослася, а друга немає. Лікували пацієнтові два зуби з одного і того ж боку, один зуб після лікування взагалі не хворів, а другий взяв і запалився. Лікар той же, пацієнт той же, навіть зуби з одного боку, щоб не було різниці! А ось один добре переніс лікування, а другий ні. Таких прикладів можна навести сотні, але суть одна - людина не машина і його неможливо чинити, як механізм. Завжди є купа непередбачуваних факторів, які можуть вплинути на результат лікування. Нехай їх ймовірність мізерно мала, але вона є.


Имплантация зубов - можливе відторгнення?


Що стосується причин відторгнення за станом здоров'я, то вони діляться теж на дві групи. Коли пацієнти промовчали про наявні у них захворюваннях свідомо або несвідомо і коли пацієнти просто не виконували елементарних вказівок лікаря в післяопераційний період. Так, наприклад, пацієнти інколи приховують наявність СНІДу, який може вплинути на процес приживлення (остеоінтеграції) імплантатів, а іноді просто не думають, що яке-небудь захворювання (наприклад рідкісне захворювання «періодична хвороба», середземноморська лихоманка або неадекватний імунна відповідь) впливає на приживляемость імплантату.


Але це хоч можна якось пояснити, а от як пояснити пацієнтові, що не можна після имплантации зубов їхати на дачу, святкувати там Новий Рік і валятися до ранку мордою в снігу в п'яному неподобство? Або що якщо у Вас розійшлися шви на другий день, то не потрібно їхати до Іспанії і два тижні запихати в рану морепродукти, а треба спочатку бігти до лікаря, вирішувати проблему, потім переконатися, що лікар дозволяє їхати, і тільки після цього їхати на все чотири сторони. Всім пацієнтам говориться, що після операції на третій день потрібно робити контрольний огляд, а на сьомий-десятий день знімати шви і тільки після цього можна кудись їхати. Але ж не всі слухають, що їм кажуть. Багато хто вважає, що доктор це «обслуговуючий персонал», думка якого можна враховувати, а можна і не враховувати, якщо не хочеться. Розплачуватися за таку поведінку доведеться як мінімум додаткової операцією з перевстановлення імплантату і зайвою часом, витраченим даремно.


Через що може випасти імплантат і в чому полягають гарантійні зобов'язання

Що стосується умов переробки, то вони теж досить різні в різних клініках. В одних клініках в договорі записано, що имплантация зубов не може бути гарантійної і всі ризики лежать цілком і повністю на плечах пацієнта. В інших клініках обіцяють деякі знижки на повторну імплантацію і вартість імплантату.


По-третє клініках просять оплатити тільки повторну роботу, не включаючи до неї ціну нового імплантату, т.к. майже всі провідні солідні виробники імплантатів дають на свої імплантати довічнугарантію на якість, а деякі безкоштовно обмінюють імплантати взагалі в будь-якому випадку непріжівленія, якщо тільки є знімки, картка і немає явних вказівок на грубі порушення стандартів. Ну і вкрай рідко, але зустрічаються такі клініки, які за повторну імплантацію гроші не беруть взагалі. Таке можуть собі дозволити тільки ті клініки, де відсоток відторгнень настільки малий, що подібною пропозицією можна не сильно нашкодити прибутковості, зате підняти рівень довіри до клініки у пацієнтів. Так що при виборі клініки можна спиратися і на такий начебто незначний фактор, як умови проведення повторної процедуры имплантация зубов в разі непріжівленія. Якщо клініка однозначно все намагається звалити на пацієнта, довіряти такій клініці швидше за все не варто, значить у неї або відсоток відторгнень високий, або імплантати не найкращих виробників, які не бажають безкоштовно обмінювати втрачені імплантати на нові.


 

3 коментарі: