субота, 4 лютого 2012 р.

чи потрібні аналізи перед процедурою имплантация зубов

Чи потрібно робити аналізи перед процедурою имплантация зубов і які?


Начебто найпростіше запитання, але майже в кожній клініці з цього приводу свою власну думку і свої правила. Причому самі полярні. В одних клініках взагалі ніколи і ніяких аналізів не вимагають, навіть не питають особливо про захворювання пацієнта. В інших перед процедурою имплантация зубов в обов'язковому порядку відправляють пацієнтів на огляд терапевта, кардіолога, ухогорлоноса, ендокринолога і т.д., в залежності від ступеня розвиненості уяви лікаря та його зв'язку з гаманцями лікарів суміжних спеціальностей.


 


чи потрібні аналізи перед імплантацією

Особливо цим люблять зловживати лікарі у великих багатопрофільних клініках, бо є чудовий і грамотний з точки зору менеджменту принцип: «поїв сам, дай поїсти і колегам». Де ж істина? А істина, як завжди, десь посередині. Звичайно ж, не можна обійтися взагалі без обстеження пацієнта, але в той же час це обстеження абсолютно не вимагає від пацієнта диких жертв і довгих ходінь по лікарях. Поясню свою точку зору.



чи потрібні аналізи перед імплантацією



Лікарі, які вимагають від пацієнта проходження семи кілінших лікарів для допуску до процедуры имплантация зубов, на мій погляд, або не зовсім уявляють суть процедуры имплантация зубов як методу лікування пацієнта, або роблять вигляд, що не розуміють, що це таке. Знаю лікаря, який кожному пацієнту розповідає, що имплантация зубов це «складна операція, до якої ні в якому разі не можна ставитися легковажно і применшувати її складність і значення». На ділі виявляється, що даний доктор встановлює один імплантат протягом двох годин без перерви, всіляко підкреслюючи і підтверджуючи тим самим складність і делікатність цього процесу.
Для порівняння можу сказати, що у нас в клініці жодному лікареві не спаде на думку говорити, що имплантация зубов одного зуба займає більше 20-30 хвилин і є щось унікальне. Я всім пацієнтам наводжу порівняння, що видалення зуба, особливо моляра, особливо ретінірованного (криво врослого в щелепу), по відчуттях, тривалості та травматичності куди неприємніше і складніше, ніж установка одного імплантата, а у випадку з ретінірованной вісімкою навіть і двох-трьох імплантатів. Звичайно, якщо доктор ставить один імплантат на місяць, то для нього це унікальна операція, а якщо доктор регулярно встановлює по 20-30 імплантатів в день, то унікальність даної процедури викликає у нього дике іржання, навіть якщо за гороскопом він не кінь.

Имплантация зубов - чим приваблива ця процедура


Загалом, имплантация зубов нічим не відрізняється від звичайного видалення зуба, наприклад. А тепер, увага питання! Хто з вас хоч раз проходив десяток фахівців перед видаленням зуба? Навряд чи знайдуться такі. Мені можуть заперечити, а раптом у пацієнта серце не в порядку, а раптом у нього кров не згортається, а раптом у нього запалення «пяточного нерва»? Тоді контрзапитання, а хіба всі ці захворювання не мають значення при інших стоматологічних маніпуляціях? Мають - і рівно така ж, якщо не більше в деяких випадках.


Так чому ж ніхто не відправляє пацієнта до кардіолога перед видаленням нерва в зубі? А раптом пацієнтові стане погано в момент, коли доктор стане депульпіровать (видаляти нерв) складний зуб? Чому не посилають до ендокринолога при видаленні зубів? Раптом у пацієнта цукровий діабет і лунка потім буде погано і довго затягуватися? Чому не відправляють на аналізи з приводу згортання крові при операції резекції верхівки кореня? Хіба ці операції хоч чимось гірше або краще процедуры имплантация зубов? Такий же страх, такий же розріз ясен, точно така ж робота з кісткою і точно такі ж терміни загоєння. І ні в кого не виникає думок про унікальність операції резекції верхівки кореня, видалення ретінірованной вісімки або депульпірованія чотирьохканального зуба. А хіба всі ці маніпуляції настільки прості і повсякденні, що не вимагають досвіду, таланту і посиленої уваги до своєї роботи? Тільки до процедуры имплантация зубов потрібно ставитися серйозно, а до всіх інших маніпуляцій необов'язково?

1 коментар: