субота, 4 лютого 2012 р.

чи потрібні аналізи перед процедурой имплантация зубов ІІ

Чи потрібно робити аналізи перед процедурою имплантация зубов і які?
частина ІІ


Прихильники всебічного обстеження пацієнта перед процедурою имплантация зубов наводять ще й такі вельми і вельми логічні доводи. Вони говорять про те, що в результаті цих профілактичних оглядів у пацієнта може бути виявлено захворювання, про яке він сам навіть не підозрював раніше. І завжди, звичайно, наводяться в приклад розповіді про якогось пацієнта, у якого тільки при підготовці до процедуры имплантация зубов виявили цукровий діабет або порок серця. Виникає резонне питання, а чому тоді не посилати на профілактичний огляд ВСІХ людей, навіть тих, хто прийшов в перукарню або спортзал?


Раз вже ми так сильно ратуємо за профілактику, то цим треба займатися завжди і скрізь! Чому саме при процедуры имплантация зубов ми стоїмо за профілактичний напрямок у медицині, а при видаленні зубів нам наплювати, є у пацієнта порок серця чи погана згортуваність крові? Та й профілактичний напрям у медицині, це, загалом-то, як я думав, справа нашого улюбленого держави, депутатів державної думи, лікарів-терапевтів у поліклініках, чому не їх, а тільки лікарів-стоматологів-імплантологів?! Загалом, розмови про унікальність процедуры имплантации зубов ведуть поки що ті, хто мало її в житті бачив. А ті, хто працює з цим кожен день, ні на хвилину не замислюються про те, що вони унікальні.

Але я ні в якому разі не закликаю до того, щоб пацієнтів не обстежувати перед процедурою имплантация зубов взагалі! Це інша крайність, не менш безглузда. Просто я стверджую, що КОЖЕН пацієнт має обстежуватися практично однаково, незалежно від того, до якого фахівця він іде. Хіба що він просто зайшов рентгенівський знімок зробити. Та й то йому може на голову впасти штанга від рентгенівської трубки, а ми навіть не знаємо його групу крові.


 


чи потрібні аналізи перед імплантацією ІІ

 


Так от, кожен пацієнт повинен заповнити спеціальну анкету при першому відвідуванні клініки, незалежно від цілей відвідування. Доктор зобов'язаний цю анкету уважно вивчити, а потім додатково поговорити з пацієнтом про все, що може так чи інакше вплинути на успішний результат будь-якого стоматологічного лікування. Доктор повинен поцікавитися наявністю у пацієнта захворювань крові, серця, ендокринної системи, наявністю алергії, навіть курінням і прийняттям будь-яких ліків. І у випадку, якщо пацієнт висловлює хоч якісь натяки на наявність у нього будь-яких патологій, прийняти рішення про необхідність конкретних аналізів. Наприклад, у діабетиків ми завжди вимагаємо аналізів на цукор, або з'ясовуємо, яка в нього форма і ступінь діабету, які ліки він приймає і який у нього зазвичай рівень цукру в крові. Якщо у пацієнта є захворювання серця, то ми найчастіше наполягаємо на запрошенні бригади анестезіологів, які проводять з пацієнтом додаткову бесіду, огляд і опитування, і робота проводиться при їх безпосередній участі і під їх прикриттям.

Якщо у пацієнта є натяки на алергію від металів, лікарських препаратів або яких-небудь інших речей, то ми відправляємо пацієнта на алергологічні проби. Причому алергії на чистий титан, з якого виготовлено більшість пристойних імплантатів, практично в природі не зустрічається. Але алергія може бути на метали, якими надалі буде проводитися протезування на імплантатах цих, а вирішувати такі питання треба ще ДО процедуры имплантация зубов, щоб потім не виявилося, що пацієнт зібрав останні гроші на кобальт-хромовий сплав, а йому по алергологічним показаннями необхідний золото- платиновий, який в півтора-два рази дорожче, або оксид цирконію, який в три рази дорожче. І що потім робити пацієнту? Випилювати з кістки імплантати і повертати в клініку? Загалом, у всьому важливий принцип адекватності і щодо підготовки до процедуры имплантация зубов теж.


чи потрібні аналізи перед імплантацією ІІ

2 коментарі: